woensdag 18 oktober 2023

Wees jezelf, wees geen pleaser, houdt van jezelf en doe dingen die jij leuk vind

 Gedeeld via Healing Circels


Ik was zelf, voor mijn kanker, wat men noemt een ‘pleaser’. Omdat alles wat ik deed, in mijn jeugd, nooit goed genoeg was, zocht ik mijn erkenning bij anderen, in de hoop een compliment te krijgen. Doordat ik me vaak had laten kwetsen, was ik erg introvert geworden. Ik liet eigenlijk niets meer zien van wat er werkelijk in mij omging en had een hoge muur om mijn emoties gebouwd. In de hoop liefde en aandacht te krijgen deed ik jarenlang alleen wat anderen van me verwachtten. Maar hoe erg ik ook mijn best deed, er veranderde niks. Omdat ik niet veranderde. Maar dat zag ik toen nog niet. Als gevolg daarvan kreeg ik uiteindelijk kanker en nog wat later een burn-out. Deze ziektes hebben mij de ogen geopend en me genezen van mijn destructieve en ziekmakende gedrag.


Het onderstaande Soefi gebed is daar een mooi voorbeeld van:


Ik vroeg God om kracht,

En ik kreeg moeilijkheden om me sterk te maken.


Ik vroeg God om wijsheid.

En ik kreeg problemen om op te lossen.


Ik vroeg God om voorspoed,

En ik kreeg verstand en kracht om te werken.


Ik vroeg God om moed,

En ik kreeg gevaren om te overwinnen.


Ik vroeg God om liefde,

En ik kreeg mensen om te helpen.


Ik vroeg God om gunsten,

En ik kreeg kansen.


Ik ontving niets van wat ik vroeg,

Maar kreeg alles wat ik nodig had.


Bescherm jezelf tegen jezelf


Als je ziek wordt schreeuwt je lichaam: Wees jezelf en ga meer van jezelf houden! Kom weer tot leven! Word proactief in plaats van reactief. Als jij je nooit geliefd of geaccepteerd hebt gevoeld, ga dan van jezelf houden en jezelf accepteren zoals je bent. Stop ermee iemand te zijn die je niet bent in de hoop geaccepteerd te worden door anderen. Stond je er altijd alleen voor, ga dan jezelf goed verzorgen en verwennen. Moest je altijd van alles? Kijk vanaf nu eerst wat je zelf graag wil. Werd je vroeger altijd door iedereen afgekraakt of afgewezen? Word dan je eigen aanmoediger. 


Laat je niet langer kwetsen of kwaad maken, maar bepaal zelf je eigen gevoelens. Verwijder al je ‘giftige’ gedachten, emoties, overtuigingen, leefpatronen, stress, mensen met wie je omgaat, en wees zelf degene waarvan je hoopte dat de ander dat voor jou zou zijn.


Wanneer je altijd alleen maar doet wat anderen van je verwachten en je volgt niet je eigen hart, dan kan je een ziekte als kanker aan het creëren zijn. 


Ga doen wat je passie is, ook al betekent dat dat je daardoor vrienden verliest of je baan moet opgeven. De meeste mensen weten wel wat ze willen gaan doen, maar ze hebben niet de moed of de kracht om het om te zetten in daden.


Hoe weet je of je goed bezig bent? Als wat je doet je energie geeft in plaats van dat het je energie kost. Kom niet pas tot leven wanneer je ziek wordt, maar doe vanaf vandaag wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het zal je gezonder maken en je gevoel van eigenwaarde versterken.


Bron: Yvette van Boven

Via: Jopie Van den Bel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten