dinsdag 21 februari 2023

Nocebo placebo effect

 

Placebo, nocebo


Iedereen kent wel de situatie dat je je niet zo goed voelt, je gaat naar de huisarts en krijgt een pilletje om op te knappen.

Wel , je weet niet wat voor pilletje dat is ,want de latijnse naam zegt je niets ( doen ze expres , zodat jij niet weet wat voor pil dat is). Je gelooft de arts die zegt dat het zeker helpt. Het blijkt een placebo te zijn, maar je knapt wel op.

Hoe kan dat nou?

Wel jouw innerlijk neemt wat de arts zegt over en je vertrouwt hem op zijn woord en je onderbewustzijn regelt dat je je beter voelt.

Dit betekent dat je onderbewustzijn, je geest, zo sterk is dat je je beter voelt, zonder een pilletje.

Het tegenovergestelde werkt ook: nocebo effect. Bij een teveel aan negatieve invloeden ga je je zieker voelen.

Het gebeurt wel eens om personeelsleden te plagen:

wat zie je er slecht uit? Ben je ziek?

Voel je je wel goed?, je ziet er beroerd uit.

Als meerdere mensen dat tegen je zeggen ga je je ook beroerd voelen.

Weer een reden dat je geest zo sterk is, dat die jouw gevoel van ziek zijn beïnvloedt.

Stel je krijgt bij de dokter te horen dat je kanker hebt en de prognose is slecht, enkele maanden, dan gaan alle nocebo effecten aan de gang, waardoor je je nog slechter gaat voelen en dat je inderdaad in die maanden komt te overlijden overlijden. Ook heb je daar dan zelf aan mee gewerkt ( onbewust). Als ze hadden verteld dat het te genezen is en je over een jaar nog zou rondhuppelen, wordt het nocebo effect teniet gedaan.


Dat je onderbewustzijn zo sterk is kan je dus ook gebruiken:

bv je wilt een betere en leukere baan. Dan ga je naar je gevoel en probeert er achter te komen wat voor baan je leuk vindt ( visualiseren).

Vervolgens beeld je je in dat je die baan, met het voorprogramma: studie, sollicitatie, aanname, krijgt en met intens genoegen zult uitvoeren.

Indien je dit heel intensief beleefdt en ook enkele malen en regelmatig herhaalt , dan komt er een moment dat je die baan krijgt.

Je gedrag wordt namelijk zodanig dat je je gaat voorbereiden op die nieuwe baan. Je zult versteld staan dat een heleboel zaken als vanzelf naar je toekomen.

Zo sterk is je geest.

Trekken we dit door, dan kan een bepaalde aandoening, bv kanker, ook op deze manier opgelost worden.

Omdat de hedendaagse mensen geprogrammeerd zijn om rationeel te denken, zullen heel veel mensen moeite hebben dit te geloven.

“We” zijn nog niet zover, alhoewel een grote groep mensen er wel in geloven en bereiken ook de resultaten.

Een klein voorbeeld uit mijn eigen leven:

mijn omgeving zegt regelmatig tegen ons dat het lijkt of het allemaal van zelf gaat. Dat lijkt zo, maar ik blijk dan de situatie zo te regelen dat het lijkt alsof het vanzelf gaat.

Het onderbewustzijn regelt jouw gedrag en tenslotte de uitkomst.

Mooi is dat toch.

Ook hier zeg ik:

je gelooft het pas als je het door hebt ( cruyferiaanse uitspraak).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten