vrijdag 29 december 2023

Leon de winter 28 dec 2023

 Overgenomen van Leon de Winter.


Prachtige column van Leon de Winter @leondewinter

"Onze elites waren het zicht op de kiezer kwijtgeraakt. Zij lieten zich adviseren en informeren door andere elites: die van universiteiten, Non-Governmental Organizations (NGO’s) en overheidsinstituties. In die bubbels hadden de elites zichzelf overtuigd van de kwalijke werking van fossiele brandstoffen, van te veel stikstof in de natuur, van cash geld, het eten van vlees, van mobiliteit, van het blijven denken in twee geslachten, van te veel vrijheid van meningsuiting op het internet, van het controleren van landsgrenzen, enzovoorts."

"Dat de elites zelf zich niet door offers lieten begrenzen en bleven reizen en consumeren, was, vonden zijzelf, noodzaak. Kijk nog eens goed naar Frans Timmermans; het is bizar dat niemand in zijn omgeving hem heeft gezegd dat hij vijftig pond moest afvallen voordat hij kon praten over het terugdringen van een overmatige, vervuilende levenswijze. Recent vlogen honderdduizend mensen naar vijfsterrenhotels in de Golfstaten om in de koelte van duizenden airco’s en aan rijke dinertafels de oververhitting van de aarde te bespreken. Het ontging het elitaire blok dat zijn hypocrisie stuitend was. Iedereen die ertoe deed deelde toch de meningen van het blok? Dat was niet zo, maar de illusie heerste overal waar de elites bijeen kwamen. Vervolgens beseften ze te laat dat de revolutionaire opkomst van het internet het beschermende informatiecordon van de bestaande media ondermijnde."

"Misschien kwam bij de andersdenkenden de grote omslag door het manipulerende gedrag van de elites tijdens de coronapandemie. Terwijl de elites hijgend beweerden dat vaccinatie en mondkapjes en lockdowns een einde zouden maken aan de ziekte, en vooral: dat de overheid totale controle moest krijgen om de bevolking tegen zichzelf te beschermen, circuleerden online ketterse berichten. De elites waarschuwden voor internetdesinformatie terwijl zij zichzelf schuldig maakten, zo werd snel duidelijk, aan massale desinformatie.


Bij een groot deel van de bevolking begon steeds luider die ene cruciale vraag te klinken: waarom liegen de elites? De manipulatie rondom corona leek aanvankelijk tot een sterkere positie van de elites te leiden, zoals de verkiezingen van maart 2021 suggereerden, maar dat effect was uiterst tijdelijk; uiteindelijk hadden al die manipulaties een averechts effect."

"Al tijden komt een groot deel van de agenda’s van de elites niet meer voort uit de dagelijkse en directe problematiek die urgent is voor de bevolking. Ze komen voort uit rapporten en modellen van ambtenaren, NGO’s en academica, uit de narratieven van klimaat- en veiligheidsconferenties, uit wat de communis opinio is in de wandelgangen in Brussel en Frankfurt en Davos. Daar ontmoeten de elites gelijkgezinden, en daar krijgen de opvattingen gestalte over het gevaar van te veel internetvrijheid, over de noodzaak van regulering van consumentengedrag door de invoering van digitaal geld, over de dreiging van de bezetting van heel Europa door Rusland, over de uitbreiding van de EU naar zelfs Georgië in de zuidelijke Kaukasus, over een economie waarin ’net zero’ de hoogste waarde vertegenwoordigt, en over de naderende klimaat-Apocalyps – dat laatste is het drijvende argument waarmee de elites hun posities legitimeren en consolideren. Al deze opvattingen worden als onwrikbare waarheden gepresenteerd, waarna de meeste media de dissidenten en dwarsliggers het zwijgen opleggen.


De opstand van de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de hegemonie van de elites op 22.11.2023 is geen incident; elders in de wereld broeit het ook. 2024 wordt een turbulent jaar."

telegraaf.nl/watuzegt/49603…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten