Gevolgen identiteitsfraude: ’Ik móest betalen en leefde van 20 euro in de week’
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
Het kan iedereen gebeuren. Je hebt een nieuwe telefoon gekocht en bij het afleveren aan de deur scant de bezorger je identiteitsbewijs. Een paar maanden later blijken er leningen op jouw naam afgesloten, spullen gekocht, dure medische ingrepen betaald, allemaal buiten jou om.
Dan komen de schuldeisers, met incassobureaus aan de deur, rechtszaken en de politie die je niet gelooft. En het akelige is: bewijs jíj maar eens dat jij het níet was die al die aankopen heeft gedaan.
Het overkwam Chantal. Ze kwam erachter dat iemand haar identiteit had gestolen toen er in 2012 een deurwaarder aanbelde om beslag te leggen op haar auto en de deurwaarders bleven komen, in naam van webwinkels, autodealers en witgoedhandelaren.
Een fraudebureau dat ze had ingeschakeld, kon aantonen dat de ip-adressen waarmee al die spullen werden gekocht zich in landen bevonden rond de Middellandse Zee. „De rechter zei: je kunt ook een vpn-verbinding hebben gekocht. Ik wist niet eens wat een vpn-verbinding wás. Zelfs advocaten konden voor de rechter niet bewijzen dat ik het niet was die al die aankopen had gedaan.”
Ze heeft haar leven inmiddels goed op de rit, maar een schone lei heeft ze niet. „Je staat voor altijd op een zwarte lijst van wanbetalers. Je krijgt geen hypotheek of lening.”
In de eerste twee maanden van dit jaar waren er bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude al 1.228 meldingen van identiteitsfraude. Het meldpunt helpt de schulden in kaart te brengen en kan bemiddelen met schuldeisers. „Toch sta je er feitelijk alleen voor”, zegt Chantal.
Dat beaamt ook online veiligheidsexpert Maria Genova. „Het meldpunt heeft veel te weinig capaciteit om alle slachtoffers te begeleiden.”
Ze is stellig: „Identiteitsfraude is de ergste vorm van online criminaliteit. Het is lastig te bewijzen. De bewijslast ligt bij jou als slachtoffer. Er is weinig coulance, ook niet bij banken. Bijna niemand krijgt geld terug.”
Criminelen kunnen met een paspoortkopie leningen, energiecontracten of abonnementen afsluiten of zelfs een rekening openen om er crimineel geld op te stallen of mee wit te wassen. „Ze kunnen er zelfs een aanbetaling mee doen voor een huis”, zegt Genova.
Dus: laat komende zomer de baliemedewerker van dat schattige hotel in Griekenland niet zomaar een kopie maken van je paspoort. Je kunt het beste zelf een kopie maken en daarop de naam van het hotel en de inchecktijd krabbelen. „Met een bekladde kopie kunnen criminelen weinig.” Of je gebruikt de kopieID-app, waarbij er een watermerk op je digitale paspoortkopie komt.
Intussen wemelt het online van de crowdfundingsacties van slachtoffers van identiteitsfraude. „Het is namelijk uiteindelijk het enige wat je kunt doen”, zegt Chantal: „Betalen.” Het Meldpunt Identiteitsfraude raadt dat trouwens af: betaal nooit schulden die jij niet hebt gemaakt.
Alles bij de bron; Telegraaf [inloggen noodzakelijk]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten